Възкресиха с паметник името на известен алпинист

18:25, 28 ное 16 25 705 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Откриха паметник на Николай Проев - Пройката в Банско.

Той е един от най-големите алпинисти на България. Загина нелепо преди 5 години на връх Чако, намиращ се в масива Дамодар Химал на границата на Непал с Тибет.

"Роденият в Банско катерач бе един от най-опитните ни професионалисти в алпинизма, сътрудник в НСА и не на последно място човек с голямо сърце. Той бе част от експедицията, качила нашия парализиран сънародник Иван Кожухаров на европейския първенец сред върховете Монблан. Пройката остави ярка следа в българската планинарска история",  заяви по време на церемонията кметът на Банско Георги Икономов.   Паметникът е по инициатива на колеги, приятели и съмишленици в чест на достойния живот на алпиниста. 

За да почете името му, на церемонията присъства и най-възрастния български алпинист и основател на Катедрата по алпинизъм в НСА - професор Георги Атанасов - Джижи. 

По предложение на Николай Проев, през 2000 година в Банско бе подновено провеждането на състезания по ски-алпинизъм в Пирин. 

След трагичния инцидент сполетял Проев, от 12-тото си издание спортното съревнование се организира от сдружение „Николай Проев – Пройката“, създадено в негова памет.
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:30, 28 апр 23

Жена му, Юлияна споделяше, че вечер очаквала да я опъне, но той повръщал в леглото от препиване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама