Храм „Св.Св. три светители” има нова камбанария

14:46, 30 ное 16 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ново кубе на камбанарията  на православната църква „Св.Св. Три светители”монтираха трима братя сърби . Кубето, както и това за купола са изработени от неръждавейка с титаново покритие. Този материал е използван в много  православни храмове в България и на Балканския полуостров., тъй като издържа при лоши метеорологични условия, разясни председателят на църковното настоятелство отец Красимир Капитанов. Смяната на кубетата се налагала тъй като предишните били стари и опасни. Благодарение на дарители от Украйна- благочестиви християни църковната  придобивка станала факт.  Родни дарители все пак се включили  макар с  по-малки суми.

„Всичко се постига с Божията помощ. Може да е бавно, но се случва”, заяви пред Topnovini.bg отец Красимир. „Усилията му да възроди храма и да му предаде нов облик се увенчаха с успех. Вложи желание, воля и отговорност”, похвали отеца  Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Според владиката сега  най-големият храм в Шумен се стопанисва много по-добре в сравнение с предишния председател на храма.

В деня на апостол Андрей Първозвани куполът на камбанарията блесна. Частица от неговите свети мощи бяха изложени за поклонения в храма. Светинята била подарена за шуменските християни от кардинал в италиански град.

Вторият етап от обновлението на църквата е изографисването на стените. И подмяната на пода. Проектът, изготвен от отец Красимир чака одобрение във Варненска и Великопреславска митрополия. Засега не е ясно дали студенти от Великотърновския университет ще изографисват храма или шуменски художник-иконописец.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама