Варненският театър поставя „Месец на село“ от Тургенев

13:11, 04 мар 17 / Култура 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В края на март Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ ще зарадва варненци с трета премиерна постановка за годината. Комедията „Месец на село“ от Иван Тургенев ще бъде представена на 30 и 31 март. Режисьор е Стилиян Петров, преводът на пиесата е на Майя Праматарова, сценограф е Венелин Шурелов (ИКАР за сценографията на „Канкун”), костюмите са дело на Елица Георгиева (ИКАР за костюмите на „Канкун”), музиката е на композитора Иван Шопов. В ролите ще видим Веселина Михалкова, Гергана Арнаудова, Даниела Викторова, Юлияна Чернева, Цветина Петрова, Стоян Радев, Валери Вълчев, Николай Божков, Николай Кенаров, Пламен Димитров, Константин Соколов.

Театроведите говорят за най-известната пиеса на Тургенев „Месец на село” като за „един Тургенев, който включва Достоевски и предчувства Чехов“. Пиесата пресъздава живота на руското дворянство чрез образите на разкъсваната от разнородни чувства Наталия Петровна, влюбения в нея Ракитин, съпруга Ислаев и майката Ана Ислаева, студента Беляев, възпитаницата Верочка, съседа Болшинцов, доктор Шпигелски, компаньонката Лизавета, немеца гувернант Шааф, слугинчето Катя. Чувствата и съдбите на всички изненадващо се преплитат, влеченията и обясненията някак се разминават...

„За мен „Месец на село” не е някаква драматургична материя, а пиеса, за която мечтая още от студент. Подходът ми към образите, средата, осветлението, към всички театрални компоненти сега е по-различен, отколкото в „Канкун” и „Опасни връзки”. Работим за едно много поетично и красиво представление”, открехва вратата към репетиционния процес режисьорът Стилиян Петров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама