Борис Джонсън ще се срещне със Сергей Лавров в Русия

13:26, 04 мар 17 / Свят 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Той е поканен от руския си колега Сергей Лавров, съобщиха от АФП.

Това ще бъде първото официално посещение на министър от Великобритания в Москва през последните пет години и анализаторите разчитат това като потенциално размразяване на англо-руски отношения.

Връзките с Русия се влошиха, след като Великобритания поиска да се преследват заподозрени в убийството на критика на Кремъл и бивш шпионин Александър Литвиненко, убит от радиационно отравяне в Лондон през 2006 г. Великобритания освен това е поддръжник на западните санкции срещу Москва заради кризата Украйна.

Според офиса на Джонсън „дискусиите ще се фокусират върху отношенията на Великобритания и Русия и текущите международни въпроси, включително Сирия и Украйна, където ние продължаваме да имаме значителни разлики“.

Макар британският министър да е описвал Путин като "безмилостен и манипулативен тиранин“, той призова за по-голямо сътрудничество с руския лидер в борбата срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“ в Сирия.

Великобритания е един от най-суровите критици на политиката на Русия в Сирия и режима на сирийския президент Башар Асад.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама