20 награди спечели Балетна формация „Търговище” от международен танцов фестивал

10:38, 16 мар 17 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Балетна формация „Търговище”, към Младежкия дом, с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева се представи на много високо ниво по време на Международния танцов фестивал „Movmnt”  в Русе. Той бе организиран от Сдружение „Фор А Фрийдъм“, Студио за съвременни танци Freedom и СК Freedom. Oфициален партньор бе Държавна опера – Русе, с подкрепата на Община Русе – отдел Култура и Общинска фондация „Русе град на свободният дух“.

В първото издание на фестивала се включиха над 600 танцьори от 60 клуба в 12 държави, сред които България, Румъния, Сърбия, Македония, Гърция, Италия, Русия, Белгия, Египет, Франция и Австрия. 10-членно международно жури от Италия, Русия, Гърция, Македония, Румъния и България оценява участниците в двата конкурсни дни.  

 


Балетна формация „Търговище”, към Младежки дом-Търговище, участва в танцовия фестивал с 67 деца и младежи, в 4 възрастови групи, в 4 танцови стила. Съставът представи 16 танца, всеки от които получи награда. В стил Класически танци балетът спецели четири приза, две от които във възрастовата група на децата и по една при юношите и възрастните. В стил Характерни танци отличията са общо 12, а призове има и в още две категории. Танцът „Подмосковние вечера” на балетната формация от Търговище бе класиран за участие в галаконцерта на фестивала с най-голям общ брой точки.

Четири са специалните награди, присъдени на балета от журито и организаторите. Формацията получи право на безплатно участие във второто издание на  форума през следващата година за танца си „Цветно вдъхновение”. Освен това ще има право отново на безплатно участие в международните конкурси в Сан Ремо и Атина. От румънския член на журито наградата за танца „Ромашка” беше присъдена на най-малките балерини от формацията и тя е 50 % отстъпка за участие в международния фестивал „Кристален лебед”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама