„Мъртвешки танц“ на Стриндберг отново на сцената на „Сфумато“

14:44, 16 мар 17 / Култура 25 855 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Култова постановка на Маргарита Младенова „Мъртвешки танц“, по текст на нестандартния и противоречив шведски драматург Аугуст Стриндберг, ще бъде представена на 20-ти март от 19:00 часа на сцената на Театрална работилница „Сфумато“.

През 2007-ма година представлението получава няколко награди Аскер - за главна мъжка роля на Владимир Пенев, за главна женска роля на Светлана Янчева и за костюмография на Даниела Олег Ляхова .

-Можеш ли да обичаш грозното лице на ближния? (Достоевски)
- Не мога, това е свръх силите ми. (Стриндберг)

Това са въпросът и отговорът, които свързват двама от най-великите умове в литературата и правят диалога между тях възможен, а Маргарита Младенова нипредставя разговорът-танц между тях:

„Омразата като страст, форма на живот, унищожителна стихия. Смъртта не идва, защото отдавна е дошла, отдавна е тук. Смърт приживе. Жива смърт. Танцува с нас. Танцуваме с нея.- казва режисьорът на постановката и допълва:
„Може още много да се каже и изпише. Могат и да се изреждат още наградите на представлението (Риека, Хърватия и др.) или международните пътувания (Хърватия, Русия, Словения, Южна Корея, Франция и др.), но най-добре е да видите сами.“

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама