Тереза Мей смята, че не му е сега времето на шотландския референдум за независимост

15:28, 16 мар 17 / Свят 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Тереза Мей заяви, че отхвърля провеждане в момента на референдума за шотландската независимост, но не го изключи в бъдеще, предаде БГНЕС.

Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън, която е и лидерка на управляващата Шотландската национална партия (ШНП), обяви тези дни, че ще предприеме стъпки за нов референдум за независимост на Шотландия, който според нея трябва да се проведе пред есента на 2018 или пролетта на 2019 година

„Аз казвам, че сега не му е времето“ (за референдума), заяви Тереза Мей в телевизионно интервю, имайки предвид предстоящото напускане на ЕС от Великобритания. Така тя за пръв път изрази отношението си към инициативата на шотландската й колежка.

„В момента ние трябва да работим заедно, а не да се дърпаме. Трябва да работим заедно, за да стигне до добро споразумение за Шотландия, до добро споразумение за Обединеното кралство. Това е моят ангажимент като премиер и ето затова казвам на ШНП: Сега не му е времето“.

Тереза Мей обаче отказа отговор на повторно зададения въпрос кога ще е подходящото време за референдума, оставайки отворена вратата за провеждане на вота в бъдеще.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама