Израелската полиция арестува ултраортодоксални евреи за сексуални престъпления

19:56, 27 мар 17 / Свят 25 493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Израелската полиция арестува над 20 ултраортодоксални евреи, заподозрени в прикривани от религиозните общности сексуални престъпления, предаде БГНЕС.

Арестите бяха предшествани от разследване под прикритие в ултраортодоксални общини, които избягват светското общество и живеят в съответствие със строги религиозни догми.

Арестувани са 22 мъже на възраст от 20 до 60 години от три общини, за които се смята, че са извършвали сексуални престъпления срещу жени, непълнолетни и деца от техните общности през последните 2 години.

Членове на общините, които са подчинени на равини, са разследвали деянията и предполагаемите им извършители, за което са имали благословията на равините, и са провели своеобразни съдебни процеси, но извършеното е било държано извън обсега на светските власти. Такива „пречиствания на общините” са обичайна практика, но резултатите от разследването не се докладват в полицията, а извършителите на престъпление биват наказвани от самата община, обикновено с отлъчване.

В повечето случаи заподозрените били напътствани да потърсят помощ в общността, но „десетките жертви не са получили необходимата помощ”.

В Йерусалим членове на ултраортодоксалните общини опитаха да попречат на арестите, скандираха срещу полицаите и ги замеряха с камъни, счупвайки стъклата на два полицейски автомобила.

Ултраортодоксалните евреи са около 10% от израелското население и живеят при строго спазване на еврейските закони.

По-крайните групи не признават властта на светските институции и правителството и се опитват да избягват съдебната система и органите на реда, осланяйки се на религиозната доктрина и на властта на равините.

Ултраортодоксалните лидери имат значимо влияние в политическия живот и често са играли решаваща роля в политиката на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама