ДКЦ II в Добрич е в тежко финансово състояние

16:55, 17 апр 17 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Финансовото състояние на общинското дружество ДКЦ II е тежко, става ясно от отчет, който предстои да бъде разгледан от Общинския съвет в Добрич.

Според него, приходите на дружеството към края на миналата година са 1 586 000 лв., а разходите са  1 514 000 лв.

Задълженията му възлизат на 2 146 000 лв. от  близо 1,8 млн. лева са за данъчни и осигурителни задължения. Финансовия резултат за миналата година е загуба в размер на 168 хил. лв. Непокритата натрупана  загуба от минали години е 1 147 000 лв.

Оценката е, че финансово състояние на дружеството е тежко. То е прогресивно декапитализирано, като собствения капитал само за последните три стопански години е намалял от 861 хил. лв. на 326 хил.лв.

През последните стопански години са направени инвестиции в медицинска техника с помощта на банково финансиране, като размера и начина на плащане на кредита, както и разрешаването му не са били съобразени с паричния поток и възможност на обслужване на дълга от дружеството, без външна финансова помощ. Възприема се бизнес стратегия по мобилизиране на целия свободен финансов резултат от дейността. Целта на инвестицията е икономическа загуба, тъй като към момента не носи приходи поради техническа непригодност. Паралелно с това, през последните 8 стопански години дружеството е натрупало осигурителни задължения  в размер на 1 243 000 лева.

Според отчета, финансовата устойчивост на „Диагностично-консултативен център-II-Добрич” ЕООД е силно застрашена от ниска платежоспособност, липсваща печалба, липсваща ликвидност и пълна зависимост от кредитори в случая НАП. Без външна финансова помощ и преструктуриране на задълженията, нормалният режим на работа на дружеството ще бъде затруднен в краткосрочен план, а в средносрочен ще е невъзможно да упражнява дейността си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама