Безработицата води до увеличен риск от преждевременна смърт

15:56, 01 май 17 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Безработицата увеличава с 50% риска от преждевременна смърт при пациенти със сърдечни проблеми, предупреждават датски учени, които са направили заключенията си след анализ на 20 000 пациенти. Според тях липсата на работа е по-опасна и от предишни случаи на инфаркти или диабет.

„Способността за запазване на работа дава ценна информация за статуса на здравето и работата“, посочва водещият автор на изследването д-р Расмус Рьорт от Университетската болница в Копенхаген. „Изключването от работната сила се свързва с увеличен риск от депресия, психологични проблеми и дори убийство“, допълва той, цитиран от научното издание „Сайънс алърт“.

Според него работният статус на млади хора със сърдечни проблеми може да е потенциално средство за определяне на смъртността и заболеваемостта.

В проучването е взета информация от работещи хора на възраст между 18 и 60 години, които за първи път са били хоспитализирани в Дания между 1997 г. и 2012 г. От всички 21 455 пациенти 55% или 11 880 души са имали работа. В рамките на следващите 1005 дни 16% от заетите и 31% от безработните пациенти са починали, докато повторно в болница са били приети 40% от работещите и 42% от безработните.

След като са взети предвид възрастта, пола, образованието, здравния статут и сърдечните проблеми рискът от смърт е стигнал до 50%, а този от повторно хоспитализиране заради сърдечни проблеми е станал 12%.

Д-р Рьорт заяви, че механизмът за това как безработицата засяга смъртността е сложен и по всяка вероятност зависи от много фактори. „На способността за работа може да се гледа като мярка за представяне и да се интерпретира като това дали пациентът отговаря на физическите изисквания за работа на пълно работно време или не“, посочи още той.

Според него заетостта, освен физически, се отразява и на качеството на живот и на психическото здраве.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама