Турската полиция задържа 200 души по време на протест за Деня на труда

18:09, 01 май 17 / Свят 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турската полиция използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне тълпа, опитваща се да стигне до площад „Таксим“, за да отбележи 1 май, Денят на труда, въпреки наложената от властите забрана.

Според властите над 200 души са били задържани за „незаконни“ протести, използвайки днешния международен ден на труда като „претекст“.

Полицията се опита да спре около 200-те човека в квартал Гайретепе в европейската част на града, които са искали да стигнат до известния истанбулски площад, въпреки че не са имали разрешение от властите за това.

Протестиращите, предимно представители на леви групи, носеха със себе си антиправителствени плакати и скандираха лозунги срещу президента Реджеп Ердоган. „Да живее Първи май. Не на диктатора!“, гласяха някои от тях.

По-рано турските власти забраниха провеждането на каквито и да е било демонстрации на „Таксим“, като блокираха достъпа до него с барикади. Метрото също не е спирало на спирката на площада, за да няма никакви начини за стигане до него.

В същото време няколко хиляди души посетиха празненствата за днешния ден на официално предвиденото за това място в квартал Бакиркьой край международното летище в града.

В изявление от кметството на втория по големина турски град съобщиха, че общият брой на задържаните по време на днешните демонстрации е 207 човека. Съобщава се и за 40 конфискувани коктейла „молотов“, 17 гранати, 176 фойерверки и седем маски.

Съобщава се и за един загинал човек, който е починал докато брониран автомобил с водно оръдие, който е трябвало да отиде на протеста, е правел маневри.

Само в Истанбул днес е имало над 30 000 полицейски служители. Засилени проверки е имало и на туристи и гости на града, минаващи покрай „Таксим“.

До 1977 г. площадът е традиционно място за демонстрации на първи май, когато 34 души загиват по време на протести. През 2010 г. властите отново разрешиха там да се провеждат празненства, но въведоха нова забрана след масовите протести там от 2013 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама