Американски полицай избегна съд за знаково убийство в Луизиана

03:57, 03 май 17 / Свят 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на правосъдието в САЩ няма да повдига обвинение срещу полицаи от щата Луизиана, обвинени за убийството на тъмнокож през 2016 година, съобщи електронната версия на "Ню Йорк таймс".

Това може да означава промяна на позицията на ведомството към поредица подобни инциденти в САЩ след като начело на държавното обвинение бе назначен Джеф Сешънс. Предшесдтвеничката на Сеъшнс Лорета Линч определяше наказанията на полицаи за произвол като един от своите приоритети.

През юли 2016 година 37-годишният Алтън Стърлинг, обезвреден и лежащ на земята, беше прострелян многократно от упор от полицай в Батън Руж, Луизиана.

По това време две подобни убийства разбуниха обществото в САЩ

Първо чернокож моторист беше застрелян от американски полицай в щата Минесота и стана поредната жертва на вълната, предизвикала обвинения в расизъм срещу американските униформени. Тогава бе убит 32-годишният Филандо Кастил, а приятелката му Даймънд Рейнолдс, която пътува в следващ го автомобил, заснема как той умира от раните си след самата стрелба.

При случай в Луизиана също като Кастил, и Стърлинг е имал оръжие, а полицаите твърдят, че са действали по подаден сигнал, че той е заплашвал други граждани с пистолета си. Според адвокатите му обаче бащата на 5 деца просто е продавал дискове пред супермаркет, чийто собственик е позволил това.

Малко по-късно - на 17 юли в Батън Руж тъмнокож жител на Канзас Сити (щата Мисури) застреля трима полицаи и рани трима, преди да бъде убит. Той бе замислил акцията като отмъщение срещу "нарушаването на правата на тъмнокожите от властите в САЩ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама