Първият полет на китайския С919 е насрочен за 5 май

07:20, 03 май 17 / Свят 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият тестов полет на китайския реактивен пътнически самолет C919 е насрочен за 5 май, съобщи Китайската корпорация за търговска авиация (СОМАС). Това информира РИА-Новости, цитира БГНЕС.

Изпитанията ще се проведат на шанхайското международно летище Пудун. "Възможно е отлагането на първия полет, ако метеорологичните условия не са подходящи", се казва в съобщението на корпорацията.

През последните няколко седмици разработчиците проведоха серия финални тестове преди първия полет. Както уточни по-рано генералният директор на СОМАС Хе Дунфън са проведени общо 118 различни предполетни тестове, включително изпитания с рулиране на пистата с различни скорости.

С919 слезе от конвейра през ноември 2015 година. Разработката на този тяснофюзелажен самолет започна през 2008 година с цел да се намали зависимостта на пазара на въздушния транспорт на Китай от продукцията на западни производители. Самолетът може да се произвежда в няколко модификации с различен брой места (от 150 до 174). Средната далечина на полета на С919 е около 4075 км.

Според експертите С919 се нарежда до Боинг 737 и А320, но се различава по някои характеристики. Очаква се китайският самолет да покаже по-голяма икономичност. Според официалната информация корпорацията има вече 570 поръчки за този самолет. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама