Десетки хиляди поискаха избори в Македония

07:26, 03 май 17 / Свят 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В различни градове на Република Македония се проведоха протести срещу "Албанската платформа" и с искане за провеждане на нови предсрочни парламентапни избори. Това информира БГНЕС.

Освен в столицата Скопие протести имаше в Струмица, Велес, Кавадарци, Охрид, Битоля, Кичево и др.

Богдан Илиевски от Гражданската инициатива "За единна Македония" по време на протеста в Скопие заяви, че "няма да позволят да се нарушават Конституцията и законите на страната, защото това означава да не се зачита волята на гражданите". "Призоваваме за разм. Искаме да осъзнаят отговорността, която носят и да спрят всички провокации. Ние сме тук заедно. Тук живееме заедно и това може да продължи, ако се слушаме един друг и се уважаваме взаимно. Вече 65-ти ден сме по улиците, но ще продължим да идваме", каза още Илиевски.

Множеството поиска провеждане на нови избори и извършване на преброяване на населението, което се отлага на няколко пъти.

Протестите в Република Македония започнаха в края на месец февруари. Те се провеждат всяка вечер след 17.00 часа местно време в десетки градове на страната. На няколко пъти в Скопие се събираха десетки хиляди души. По-големи протести има, когато в Скопие пристигат европейски политици, които се опитват да посредничат в преговорите за изход от политическата криза.

На 27-ми април вечерта част от протестиращите нахлуха в сградата на парламента и се стигна до сбиване. Над 100 души бяха ранени - депутати, служители от администрацията на парламента, журналисти, както и полицаи. Нахлуването стана след като депутатите от Социалдемократическия съюз и тези от албанските формации избраха Талат Джафери за председател на парламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама