До края на годината Букурещ ще договори покупката на ракети „Пейтриът“

08:29, 03 май 17 / Свят 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До края на годината може да бъде постигнато споразумение Румъния да придобие ракети „Пейтриът“, заяви посланикът на САЩ в Букурещ Ханс Клем, предаде Agerpress. Това информира БГНЕС.

"Надяваме се до края на 2017 г. да постигнем споразумение относно придобиването на ракети „Пейтриът“", каза Клем.

Миналия месец представители на Министерството на националната отбрана заявиха, че страната е изпратила искане до правителството на Съединените щати, в което показва интереса си към закупуването на ракети "Пейтриът".

В отговор на съобщението за намерението на страната да купи ракети "Пейтриът" лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня обясни, че парламентарните процедури по темата все още не са приключили, според News.ro.

Министърът на отбраната Габриел Леш заяви на 30 април, че придобиването на ракети „Пейтриът“ е една от обсъжданите възможности, но решение все още не е взето, предаде тогава Agerpress.

Посланик Клем също така допълни, че САЩ са „много благодарни на Румъния за решението за увеличаване на бюджета за отбрана на 2% от БВП, което е в съответствие с разпоредбите на НАТО“. По неговите думи сътрудничеството между САЩ и Румъния варират от „селското стопанство до отбраната“.

Ракетите „Пейтриът“ са предназначени за противовъздушна отбрана и прехващане на вражески ракети. 13 държави притежават такива ракетни комплекси. Сред тях са САЩ, Холандия, Германия, Япония, Израел, Саудитска Арабия, Гърция, Испания, Южна Корея и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама