Във водата от велинградския каптаж Легоринец има уран над нормата

09:24, 03 май 17 25 760 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първите проби от изследването на водата във Велинград от РЗИ Пазарджик вече излязоха. Резултатите станаха ясни късно снощи на 2 май т. г. и са публикувани на официалната страница на РЗИ Пазарджик. От първичните резултати е ясно, че уран над нормата има във питейната вода от каптажа "Легоринец", който е спрян. При норма 0,03 мг/л е установено 0,032 мг/л наличие на уран. Пробите са анализирани от лабораторията на Националния център по радиобиология и радиационна защита – София. Каптаж “Легоринец”, по данни на ВКТВ ЕООД гр. Велинград, е изключен от схемата за водоснабдяване на гр. Велинград от 20.04.2017г.

Според получените на 02.05.2017г. предварителни резултати от извършените анализи на 9 проби питейни води, взети от РЗИ Пазарджик от гр. Велинград и с. Св. Петка, с. Пашово, с. Юндола, с. Грашево и с. Мечо корито, които също са от лабораторията на Националния център по радиобиология и радиационна защита – София. По радиологичен показател естествен уран изследваните води съответстват на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

"Това са първични резултати, тъй като не са излезлианализите на пробите от другите лаборатории. ПРоби са взимани от ВКТВ - Велинград, както и от РЗИ-Пазарджик. Анализите се правят в различни лаборатории, като например в РЗИ Пловдив, София и др. Трябва всички да са излезли, за да бъдат сравнени", обясни пред topnovini пиарът на РЗИ$ПАзарджик Таня Чомакова.

От РЗИ-Пазарджик не се ангажират със срок, кога ще излязат резултатите на пробите от всички лаборатории.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама