В Централен Китай откриха 18 хунски гроба отпреди 1 800 години

09:45, 03 май 17 / Свят 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Археолози откриха в централната китайска провинция Хънан 18 древни гробници на хуни, които са обитавали тези райони преди 1 800 години, съобщи централната китайска телевизия. Това информира ТАСС, цитира БГНЕС.

Гробниците са изградени от тухли и не могат да бъдат отнесени към класическите погребения в Голямата китайска равнина. Те вероятно се отнасят към късния период на династията Източен Хан (25-220 от н.е.), което значи, че са на възраст 1 800 години, каза Шен Венси от Китайската академия за обществени науки.

Откритите гробници са доста добре запазени. Почти във всяка са открити артефакти, като най-показателни са бронзовите котли. В горната част на котлите има два отвора, през които съдът се връзвал над огъня докато се готви храната. Такива съдове са типични за номадските народи, посочва Шен.

В гробниците са намерени също мъниста, златни обеци, ками и други предмети от бита на хуните. Погребенията са особено значими, защото, за разлика от всички останали, те не са били ограбени.

Това ще даде възможност да се разбере повече за хунската епоха. Очаква се гробниците да бъдат напълно разкрити през ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама