Хиляди участваха в Маратон на четенето в Стара Загора

10:28, 03 май 17 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

И тази година няколко хиляди деца и възрастни - почитатели на словото, участваха в Дванадесетия маратон на четенето в Стара Загора.

Сцените на забавната и полезна проява бяха общо 329, по информация библиотека „Родина”, основен организатор на проявите.

Общо 96 институции с около 10 хиляди деца и 8 хиляде възрастни се включиха като участници в маратона  „Четяща Стара Загора” 2017 г., който се проведе от 19 до 26 април.

Четоха в 26 училища, 17 детски градини, 10 читалища, 18 културни институти, 5 социални домове, музеи, книжарници, издателски къщи, кметства в населените места, пенсионерски и младежки клубове, кафенета, магазинчета и дори аптеки. Старозагорци не пропуснаха да заявят с ентусиазираното си присъствие, че четенето е важно и модерно и никога няма да отмре.

Най-малките старозагорчета бяха най-възторжените и запалени участници в маратона и се представиха с достойни за похвала умения в четенето и с очарователен артистизъм се изявиха в драматизациите на любими приказки. За първи път се присъединиха и участници от друга община – малчуганите от ЦДГ „Синчец” в Павел баня събраха бурни овации с превъплъщенията си в героите от „Маминото жабче”.

На завиден интерес се радваха и организираните срещи с авторитетни и уважавани творци, сред които „желязната лейди” Ренета Инджова, младата и талантлива Яница Маринова, преводачката от английски език и журналистка Зорница Христова, писателката Жюстин Томс, преподавателят легенда проф. Симеон Хаджикосев и др.

Дванадесетият маратон „Четяща Стара Загора” 2017 г. бе организиран от  библиотеките „Родина” и „Захарий Княжески”, с подкрепата на община Стара Загора. Кметът Живко Тодоров бе отново патрон на инициативата. Програмата на община Стара Загора е част от Националната програма „Четяща България” и от „Походът на книгите”, организиран ежегодно от Асоциация Българска книга и Българската библиотечно-информационна асоциация.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама