ЕС иска от Великобритания 100 млрд. долара за Брекзит

11:34, 03 май 17 / Свят 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз е поискал от Великобритания да плати сумата от 100 млрд. долара в рамките на преговорите по Брекзит заради новите по-строги изисквания от страна на Франция и Германия, съобщава в. „Файненшъл таймс“. Това предаде ТАСС, цитира БГНЕС.

„След директни въпроси от няколко държави членки участниците в преговорите от страна на ЕС преразгледаха своите първоначални изчисления, за да максимизират финансовите ангажименти, които трябва да покрие Великобритания, включително и заплащане за администрацията на ЕС през 2019 г. и 2020 г.“, посочва изданието.

То припомня, че по-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че макар и Великобритания през идните години да трябва да плаща под 100 млрд. евро, то при отказ да изпълнява ангажиментите си тази сума може да се увеличи.

Досега сумата, за която се говореше, че Лондон ще дължи на ЕС беше в размер на 60 млрд. евро.

Коментирайки въпроса британският министър, отговарящ за Брекзит, Дейвид Дейвис заяви в интервю, че страната му няма да плати сумата от 100 млрд.

На 29 март британският премиер Тереза Мей активира Член 50, който урежда излизането на държава членка от ЕС. Това постави началото и на двугодишния период, с който Брюксел и Лондон ще разполагат, за да договорят условията по Брекзит, както и формата за по-нататъшните си отношения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама