Над 50 основни прояви е предвидила Община Шумен за културните празници на града

12:28, 03 май 17 / Култура 25 642 Шрифт:
Автор:

Над 50 основни прояви са заложени в програмата на Община Шумен за културните празници на града между 8 и 30 май. Това обяви днес на брифинг зам.-кметът Найден Косев.

В проявите ще участват всички просветни и културни организации в Шумен.

Празниците започват на 8 май с музикално-танцовия спектакъл „Осмото чудо” на ансамбъл „Българе”. Той ще бъде представен от 19 часа на сцената на Драматично-куклен театър „Васил Друмев”.

На 10 май за пета година Шумен ще отбележи Европейската нощ на литературата. Четенията започват от 18 часа пред театъра, и читалищата „Тодор Петков” и „Стилиян Чилингиров”.

Денят на Шумен – 11 май ще започне с тържествена литургия, която ще води Варненският и великопреславски митрополит Йоан.

Денят ще бъде неучебен за всички училища, но за втори път от 9.30 часа във всички шуменски школа ще се проведе час по родолюбие.

Парад на мажоретните състави в Шумен ще постави началото на масовите тържества в града. Дефилето започва в 10 часа от Руски паметник до сградата на Община Шумен.

В същия час Регионалният музей в града ще открие своите експозиции на открито, които ще бъдат съпътствани с дневни и вечерни атракции в градинката до Общината.

Официалните тържества ще продължат в 10.30 часа с издигане на знамената пред входа на кметството. От 10.45 часа ще се проведе и тържествената сесия на местния парламент, на която ще бъдат връчени отличията на тазгодишните носители на „Наградата на Шумен” за изкуство и култура.

В същото време 30 отбора по стрийтбол ще премерят сили на импровизирани игрища пред Общината.

В 11.30 часа в Регионалната библиотека в града ще бъде открита изложбата „Оттука започва България”. Експозицията включва картини, плакати и фотоси, показващи приноса на Шумен в историческото развитие на страната.

Също от 11.30 часа от площад „Кристал” до площад „Освобождение” ще бъдат открити ателиета, които ще забавляват най-малките с викторини и различни атрактивни игри.

За първи път в Шумен в празника на града ще се проведе шоу парад с техно музика. Трима диджеи – Светльо, Диас и Филип ще забавляват публиката, която ще се наслади и на изпълненията на Диа.

Шоуто ще направи подгряваща обиколка по улиците на града, а колонота ще потегли в 16 часа от градинката пред читалище „Добри Войников”. Дефилето ще достигне до парк „Кьошковете”, където концерта ще продължи.

В Деня на Шумен от 18.30 часа ще бъде открито и 27 издание на Международния фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма”.

Празникът на 11 май ще продължи на откритата сцена на площад „Освобождение”, където от 18.45 часа. Там публиката ще забавляват ансамбъл „Мадара”, танцова формация „Луди млади”, мажоретки, групи за модерни танци от Шумен, Варна и Пловдив.

На 13 май за първи път в Шумен ще бъдат представени дневни и нощни музейни анимации. Кулминацията на проявата ще бъде вечерта със спектакъла „Не ходете там след залез слънце”.

Същият ден от 11.30 часа пред сградата на Общината ще финишира ретро рали. Маршрута на атрактивната проява започва от входа на Шумен и ще премине през трасето за Паметника , а между улица „Карел Шкорпил” и Военния клуб ще има етап за майсторско управление.

От 15 часа на 13 май с шествие ще се открие Фестивала на мажоретния танц.

На 16 май от 17.30 часа в спортна зала „Младост” за 15 път ще се проведе надпреварата за децата от забавачките „Весел старт”.

В програмата на Майските културни празници на Шумен е включен Националния студентски литературен, който ще се открие на 19 май.

Ден по-късно започва и Нощта на музеите в Шумен.

Тържествата на 24 май ще бъдат открити в 9.15 часа на площад „Кристал” с изпълнения на ансамблите „Мадара” и „Шумен”. В 9.45 часа тържествено ще бъдат връчени дипломите на зрелостниците. Следва тържествено шествие до Военния клуб, а тържествения концерт започва в 11 часа. В същия час в залата на театъра ще бъдат отличени носителите на „Наградата на Шумен” в сферата на образованието и науката. Програмата ще продължи с концерт на трио „Сопрани”.

„Старали сме се да разнообразим програмата. Има събития за публиката от всички възрасти”, коментира Найден Косев и добави, че за майските културни празници в Шумен Общината е дала 25 хил. лева от местната хазна.

За празничните дни в града ще има и виенско колело. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама