Прокуратурата подхвана случая с осквернения паметник на жертвите на комунизма в Бургас

12:50, 03 май 17 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Районната прокуратура в Бургас се е самосезирала за изрисуването на лика на Георги Димитров върху паметника на жертвите на комунизма в Бургас. Възложено е на Първо районно управление на полицията да извърши проверка по случая, съобщиха от държавното обвинение.

Снимка: СДС Камера е заснела извършителите на деянието.

След извършването на обстоятелствена проверка наблюдаващият прокурор ще прецени дали са налице законен повод и достатъчно данни за образуване на досъдебно наказателно производство.

Припомняме, че точно на 1 май паметникът осъмна с изрисуван с черен спрей на него образ на комунистическия вожд Георги Димитров. Под изображението имаше надпис I'll be back (Аз ще се завърна). Това се случи точно в деня, когато БСП проведе шествие по повод Деня на труда и на международната работническа солидарност. 

Ден по-късно от СДС, по чиято инициатива бе изграден паметникът преди месец и половина, разпространиха снимки от камера, на която се виждат извършителите на вандалския акт. Това са трима души - единият от тях е жена на средна възраст, която стои на пост, докато други двама рисуват с шаблон и спрей лика на Георги Димитров. Жената от снимката бързо беше разпозната като Малина Сейкова – бивш директор на Вечерната гимназия „Захари Стоянов“ в Бургас. Тя е майка на Тодор Ненов от БСП-Бургас. Самоличността на другите двама „художници“ засега е неизвестна.

Паметникът на жертвите на комунизма възвърна бързо предишния си вид, след като от Общината пратиха почистващата фирма, която отми рисунката от него.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама