Министерски съвет официализира филиала във Видин на Русенския университет

14:06, 03 май 17 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерският съвет прие във Видин да бъде открит филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Предложението е на ръководството на висшето училище и има положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация. Приемът ще бъде в рамките на институционалния капацитет на Русенския университет, съобщиха днес от правителствената пресслужба.

В новооткрития филиал ще се обучават в редовно и задочна форма студенти за придобиване на образователно-квалификационните степени „бакалавър“ и „магистър“ по специалности от професионалните направления „Педагогика на обучението по…“, „Информатика и компютърни науки“, „Машинно инженерство“, „Електротехника, електроника и автоматика“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“ и „Общо инженерство“.

Филиалът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ се открива в регион с демографски и икономически проблеми, с подчертана липса на специалисти за индустрията, енергетиката, транспортната инфраструктура и аграрния сектор. Подготовката на висококвалифицирани специалисти с висше образование във Видин ще помогне за по-устойчивото развитие на региона и страната, отчитат още от правителствената пресслужба.

„Като най-големият многофункционален български университет на р. Дунав, с много постижения и принос към развитието на трансграничната територия, е естествено Русенският университет да поеме водеща роля на образователен и научноизследователски център в Дунавския регион. Разкриването на филиал на университета във Видин ще ни позволи, както да отговорим на потребностите на Северозападна България от развитие на висшето образование в региона, така и да покрием дунавската територия от Русе до Видин на запад и до Силистра на изток, предоставяйки качествени образователни услуги. На 12.05.2016 г. ние подписахме Споразумение между Русенския университет и областните администрации на областите Русе, Видин, Враца, Плевен, Велико Търново, Силистра, Разград, Добрич и Търговище относно регионално сътрудничество в рамките на Дунавския регион. Активната ни работа по разкриване на филиала във Видин започна след това подписване на споразумението в партньорство с местната и държавна власт във Видин. Удовлетворени сме, че филиалът във Видин вече получи успешна положителна акредитация на проекта. Преди Коледа подадохме искане в МОН за разкриване на процедура за създаване на филиала”, коментира по този повод още в края на миналата година ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. Велизара Пенчева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама