БФС наложи леки наказания на Левски

16:40, 03 май 17 / Спорт 25 878 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз наложи сравнително леки наказания на „Левски“ за баталните сцени на трибуните по време на „Вечното дерби“ загубено от „сините“ с 0:3 на 29 април.

По време на срещата в Сектор А беше разпънато нацистко знаме, а помощниците на Стамен Белчев - Стефан Генов и Кирил Динчев, както и кондиционният треньор Томас Нойберт, бяха ударени с различни предмети.

След това се стигна до саморазправа между стюардите на "Левски" и членовете на "Южна дивизия".

Клубът от „Георги Аспарухов“ бе наказан с парична глоба от 25 300 лева. В това число влизат глобите за факли (300 лв), бомби (2 000 лв), пострадали длъжностни лица (4 000 лв) и вдигане на свастика в Сектор А (19 000 лв).

Наказанието “лишаване от домакинство за една среща обаче, е заменено със “затваряне само на Сектор “А”. По думите на председателя на ДК Юрий Кучев, това е така, защото именно от централната трибуна са полетели въпросните предмети.

За вдигната свастика клубът е наказан с 19 хил. лева. Според дисциплинарния правилник на БФС,  когато привърженици на отбор извършат нарушение по чл. 37, ал. 2 ( За действия или бездействия, с които се обижда достойнството на лице или група лица, чрез презрителни, дискриминационни или унизителни думи или действия, свързани с раса, пол, цвят на кожата, език, религия или произход) на клуба следва да се наложи имуществена санкция, не по-малко от 37 500 лева. Наказанието на „сините“ е почти наполовина, като Кучев обосновава това с бързото сваляне на свастиката.

След предишното дерби "Левски" отново беше заплашен от такава глоба. Тогава от комисията обясниха, че има точка, според която се тълкува дали привържениците са отказали да свалят транспаранта. Според член 37. ал.4 обаче, „когато привърженици на отбор нарушат ал. 2 по време на среща, се налага имуществена санкция, не по-малко от 37 500 лева на клуба, към който принадлежат привържениците, независимо от формата на вината - умишлена или небрежност".

Освен горепосочените наказания ПФК Левски се задължава да възстанови и причинените щети на трибуните и на пистата на Националния стадион “Васил Левски”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама