Разкриха исторически факти за Сърнена Средна гора

18:03, 03 май 17 25 505 Шрифт:
Автор:

Изложбата бе открита от ас. Антон Генов.  Калин Стоев от Университета по библиотекознание и информационни технологии представи информация за откритите в Сърнена Средна гора мегалитни монументи. 

„В този регион има континуитет на тракийската култура и представените в изложбата мегалити, могат да се определят като най-ранния известен досега политическо-религиозен център на тракийската цивилизация“, каза д-р Стоев. Той отбеляза, че част от монументите, представени в изложбата, са първите от този вид, открити в Югоизточна Европа.

Калин Стоев подчерта важността на Сърнена Средна гора, тъй като там се ражда съвременната българска тракология с откритите находки край село Розовец – ритон с Дионисиеви сцени, златен пръстен и венец, които принадлежат към Класическата епоха на тракийската държавност. 

Автори са проф. дин Валерия Фол (Университет по библиотекознание и информационни технологии), д-р Олег Константинов (Институт за балканистика с Център по тракология "Проф. Александър Фол") и докторант Петя Димова. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама