Ахмети към Иванов: Без акробатични номера

04:40, 11 май 17 / Свят 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети призова македонският президент Георге Ииванов да даде мандат на Зоран Заев от Социалдемократическия съюз /СДСМ/ за съставяне на ново правителство, предаде БГНЕС. 

Заев получи нашата подкрепа да предостави необходимите гаранции за запазването на целостта и единството на Македония. Обсъдихме и въпроса около гаранциите, които бяха поискани от Иванов за връчването на мандат - за териториалната цялост на Македония и спазването на Конституцията. Лично на няколко пъти съм казвал, че подкрепям единството и Конституцията на Македония. Македония е моята дъражава, нашата държава", каза Ахмети пред местната "Телевизия 24".

"Очаквам Георге Иванов да не прави акробатични номера и да връчи мандат на Зоран Заев за сформиране на правителство", каза още лидерът на ДСИ.

Георге Иванов вчера отново поиска Зоран Заев "заедно с коалиционните партньори публично да даде гаранции за укрепването на единството на държавата и спазването на Конституцията на Република Македония". В официално съобщение от кабинета на Иванов по повод писмото на председателя на парламента Талат Джафери, в което той го информира за съществуването на парламентарно мнозинство и иска Иванов да връчи мандат на Заев се казваше, че "президентът остава на позицията си, че т.нар. "Албанска платформа", както и какъвто и да е друг документ или действие срещу Констицуята на Република Македония, не може да бъде условие, още по-малко пък основа за създаване и работа на правителството на Република Македония". По отношение на въпроса за връчването на мандат македонският президент ще действа съгласно Конституцията и досегашната практика", пишеше още в съобщението от кабинета на Иванов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама