Патронно тържество на Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Добрич

08:13, 11 май 17 25 714 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Патронния си празник отбелязва днес Средното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Добрич.

В 9.30 ч. от зала „Добрич“ ще потегли шествие на ученици от учебното заведение до паметника на Св. св. Кирил и Методий. Там ще се състои тържеството на училището. Гости на него се очаква да бъдат Жоро Тошков - началник на Регионалното управление по образование и Елка Димова - зам.-кмет на Община град Добрич.

На празника ще бъдат отличени таланти и първенци на международни, републикански, зонални и областни форуми. Сред тях е и деветокласничката Снежана Тодорова Стоянова - носител на училищната награда „Ивайло Петров“ за 2017 година.

При лошо време, празникът ще е в зала „Добрич”.

Средното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ е наследник на първото класно училище в Добрич, основано през 1872 г. в двора на днешната църква „Света Троица“ от Йосиф Стоенчев Хаджииванов, внук на именития наш възрожденец и съгражданин Иван Хадживълков. През 1884 г. се обособяват мъжко и девическо училище, които от следващата 1885 г. се помещават в специално построена за целта нова сграда. За периода 1913 - 1940 г., въпреки възникналите трудностите от несправедливото присъединяване на Южна Добруджа към съседна Румъния, Базарджишката, която е пряк наследник на първото класно училище, съумява да запази своя български облик и дори разширява дейността си. След възстановяването на справедливостта чрез Крайовския договор през есента на 1940 г. следва бурен разцвет на училището, което междувременно се преименува на смесена гимназия „Цар Борис III“.

През 1946 г. за пръв път училището приема за свой патрон светите братя Кирил и Методий.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама