Войната в Йемен унищожава и историята на страната

08:17, 11 май 17 / Свят 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


Войната в Йемен отне хиляди животи и докара милиони други до глад на ръба на смъртта. Сега конфликтът застрашава да заличи завинаги и част от древната история на страната, предаде БГНЕС.


Колекция от хилядолетни мумии в Университетския музей в йеменската столица Сана са на път да бъдат унищожени в резултат на битките.
С постоянното прекъсване на електроенергията, в най-добрия случай, и с пристанищата, които са под непрестанна блокада, експертите се борят да спасят 12-те мумии от горещината, влажността и липсата на консервиращи химикали.


Някои от останките, от езическите кралства, управлявали в региона около 400 пр.Хр., имат все още зъби и кичури коса
„Тези мумии са реално доказателство за историята на нацията, но дори и те са афектирани от войната”, казва за АФП Абдулрахман Джарала, ръководител на археологическия департамент в университета.


„Мумиите се нуждаят от подходяща, контролирана среда и постоянна грижа, включваща саниране на всеки 6 месеца. А някои от тях вече започнаха да се разпадат, тъй като не можем да осигурим електричество и необходимите консерванти, едвам контролираме и вонята”, добави той.
Мумиите са сред множеството безценни древни останки, застрашени от конфликти в региона.


От Палмира (Сирия) до Лептис Магна (Либия) хилядолетните исторически останки са изправени пред риска от грабежи и разрушения в различни части на Близкия изток.


„Ислямската държава” вече разруши предислямските паметници в Сирия и Ирак, след като се възползва от обединяването на двете страни през 2014 г., ограбвайки и продавайки по-малките парчета от историческите богатства на черния пазар, за да финансира управлението си.


Миналата година пък швейцарските власти заловиха културни реликви, ограбени от Йемен, Сирия и Либия, които бяха съхранявани в свободните пристанища на Женева - високозащитни складове, където ценностите могат да бъдат задържани без данъци и без излишно задаване на въпроси. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама