В Кнежа гостува изложбата "Ученически уреди и апарати"

08:46, 11 май 17 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гостуващата експозиция "Училищни уреди и  апарати" ще бъде представена днес в Общинския исторически музей в Кнежа. Колекцията от над 40 експоната е на Музея на образованието в Габрово и е в града по повод 11 май-празника  на светите братя Кирил и Методий.  Изложбата представя уреди и апарати, които са били използвани в учебния процес в периода от 70-те години на ХIХ век до наши дни.

Снабдяването на училищата преди Освобождението с учебни пособия става главно чрез дарения на местни родолюбци. Внасят се от чужбина единични бройки – карти, глобуси и уреди. През 1872 година със закупени от Виена уреди и апарати е създаден първият пълен физически кабинет в Габровската гимназия.След Осводождението за нуждите на новооткритите класни, средни общообразователни и специални училища се внасят от европейски страни много училищни уреди и пособия.

От 1884 година се слага началото на организираното доставяне на училищни уреди и апарати. Снабдяването става чрез Министерството на просвещението, което поддържа връзка с редица водещи европейски производители. Някои уреди се изработват и в България – в технически работилници, във Висшото училище и от учители ентусиасти.Сполучливото техническо изпълнение, издържаният им естетически вид и качествена изработка са ги правили в миналото необходими и желани нагледни средства.   

Откриването на уникалната изложба е тази вечер в 17 часа.      

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама