Хакатон започва в петък в Експериментариума на София Тех Парк

09:47, 11 май 17 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хакатон започва утре, 12 май, в 9:30 в Експериментариума на София Тех Парк. Инициатори на събитието по повод 10 г. членство на България в ЕС са Представителството на ЕК у нас и Столична община, а основен организатор е Асоциация за развитие на София в партньорство с Фондация Webit, Софтуерния университет и Upnetix. 

В хакатона се включват повече от 40 отбора с над 300 участници. Най-младите състезатели са 15-годишни ученици, а най-опитните – учени на 69 години. Отбори са сформирали студенти от Софийски университет, Бургаски свободен университет, Техническия университет - София, Русенски университет, Нов Български университет, Технически университет – Габрово, Софтуерен университет, ученици от ТУЕС и НПМГ от София, ППМГ „Акад. Никола Обретенов“ и ГПАЕ „Гео Милев“ от Бургас, частни фирми, неправителствени организации и много независими участници. Освен от София, състезателите идват от Бургас, Русе, Велико Търново, Пловдив, Добдич, Каварна, Стара Загора, Тръстеник. Те разполагат с 24 часа, за да разработят технологични решения в областите образование, устойчивост или друго предизвикателство на 21 век. 

“Хакатонът показва някои от основите, върху които информационните и комуникационните технологии се развиват в София и страната – работа в екип, дигитални умения, страст за нови и интересни решения, готовност от страна и на администрацията, и на бизнеса да подкрепят хората с идеи,” заяви кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова.   

Г-жа Фандъкова, ръководителят на Представителството на ЕК в България г-н Огнян Златев, И. Захариева от МТел, Пламен Русев Фондация Webit ще приветсват участниците на официалното откриване в 9:30ч. на 12 май София Тех парк, зала Експериментариум. 

Отборите ще работят по проектите си от 10:30 на 12 май до 10:30 на 13 май. Те ще бъдат подкрепяни от екип от ментори – специалисти по програмиране, дизайн, бизнес модели, мобилни технологии и приложения, предприемачество, както и експерти в областите образование и устойчиво развитие. Екипите, достигнали до създаване на минимален жизнеспособен продукт, ще се представят пред журито от 10:45 на 13 май. Очаква се наградите да бъдат връчени около 13 часа на 13 май. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама