Новият областен управител проф.Стефан Желев: Ще търсим помощ от министерства, за да спре неравномерното развитие на общините в региона

11:35, 11 май 17 25 445 Шрифт:
Автор:

В деня, когато Православната църква чества Светите братя Кирил и Методий новият областен управител на Шумен проф. Стефан Желев ,встъпи в длъжност на церемония в Областна управа. Бившият губернатор Валентин Александров връчи на приемника си печата на властта. С послание да бъде използван за благото на хората.

„Бях назначен за провеждане на изборите в региона. Вотът мина честно и прозрачно. Но в хода на работата през тези три месеца се сблъсках с доста проблеми в областта на здравеопазването, ВиК сектора, образованието и социалните дейности“, заяви бившият областен Александров. С общи усилия на екипа ми проблемите бяха решени, сподели той. И пожела на новия губернатор да бъде ръководител, който да вижда проблемите и да търси начини за тяхното разрешаване, за да могат всички граждани да почувстват помощта на Областна администрация.

„Длъжността областен управител е първата длъжност на която съм назначаван. Досега работата ми е била свързана с избиране“, бяха първите думи на областния управител проф. Желев.

 

Развитие на икономиката на област Шумен той посочи като приоритет в бъдещата си работа. Неговите първи впечатления, са че икономическите показатели тук са по-слаби, в сравнение със средните за страната.

Неравномерното развитие на отделните общини в региона, проф. Желев посочи като друг важен проблем. Той уточни, че тук коефициентът на безработица е висок. И това неминуемо ще доведе до демографски проблеми. Прогнозата е повече от мрачна, ако продължава тази негативна тенденция има опасност да бъдат закрити дори общини.

Привличане на инвеститори е решението на проблема, според областния. Той се ангажира да търси съдействие от министерства, независимо че хора със специализирани умения вече са напуснали. И това предопределя високата безработица.

Губернаторът ще съсредоточи усилия във възстановяването на инфраструктурата в община Хитрино, която пострада от експлозия на цистерна от влакова композиция миналата година. Ще бъде отделено внимание и на Вик сектора в общините Шумен и Велики Преслав.

Магистрала Хемус също е в полезрението на Желев и неговия екип.

Като висящ остава проблемът със Старческия дом в Шумен, но има решения, които могат да бъдат взети.

„Кои ще бъдат заместниците ми ще реши министър-председателят“, така проф. Желев отговори на журналистически въпрос.

На въпрос на Топновини какво от работата си като депутат с два мандата за зад гърба си се пренесе в работата си на областен управител проф. Желев отговори – контактите. Много от нещата, които спешно трябва да се направят зависят от лични познанства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама