Темата за домашното насилие над деца и мерките за защита представиха на бургаски гимназисти

12:25, 11 май 17 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Темата за „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите“ представи съдия Елеонора Кралева пред ученици от 10 клас на Профилирана гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“. Това съобщиха от пресцентъра на Бургаския окръжен съд.

Поредната лекция от Образователната програма, която осъществяват Окръжен съд и Районен съд – Бургас предизвика бурна дискусия.

Районният магистрат дефинира понятието „домашно насилие“ по смисъла на закона, който е създаден специално преди 8 години. На младите хора бе представено, че домашното насилие може да бъде изразено в четири форми – физическо насилие, психическо или т.нар. „емоционално“ насилие, сексуалното насилие и последното изражение, неговата неглижираща форма.

„Млади хора, запомнете - форма на насилие е всичко, което е извършено против волята на даден човек“, с тези думи съдия Кралева се обърна към учениците с призив да не бъдат примирими, ако станат свидетели на насилие и да го изразят, за да му се противодейства. „Насилието е престъпление и то трябва да бъде осъждано“, сподели още лектора. За децата бе любопитен факта, че липсата на полагане на грижи към децата от страна на родителите, също се определя според закона като престъпление. Според последните статистики, по-големият процент на насилие над деца се извършва в т.нар. непълни семейства, семейства на разделени родители.

С тази тема приключи образователната програма на Окръжен съд и Районен съд – Бургас в Английската гимназия през тази учебна година. Всички участващи съдии се обединиха около мнението, че младите хора трябва да бъдат информирани, да познават правата, но и задълженията си и да ги отстояват в обществото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама