"Легоринец" остава затворен заради урана във питейната вода във Велинград

12:55, 11 май 17 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във водата от "Легоринец" има уран и затова каптажът ще остане затворен. Това се разбра от изследванията, които публикува РЗИ-Пазарджик на официалната си страница. В РЗИ Пазарджик са получени резултатите от изследванията на водата от Националния център по радиобиология и радиационна защита гр. София. В окончателния протокол са публикувани анализите от радиологичен контрол на проби питейни води от централни водоизточници, пробонабрани от служители на РЗИ Пазарджик от район Велинград”. 

Според тях водата съответства на изискванията на Наредба № 9 за качеството и може да се ползва за питейно-битови цели. Изключение прави пробата на водата от каптаж-извор “Легоринец”. Резултатите не съответства по показател “обща алфа-активност” и “естествен уран”. 

Във връзка с това директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова е издала заповед, с която възстановява водоползването от каптаж „Клептуза“, който захранва с питейна вода част от кв. Лъджене и кв. Чепино в гр. Велинград. Отменят се наложените ограничения за ползването на водата за питейни нужди от каптаж „Суха лъка“, захранващ с питейна вода с. Грашево и с. Мечо корито и каптажи „Арап чал“, „Балабаница“ и „Чакърица“, чиято питейна вода ползват в с. Юндола, с. Св. Петка и с. Пашово. 

На основание получените резултати остава в сила спиране на водоползването на водата за питейни нужди от централен водоизточник: каптаж „Легоринец“, който захранваше с питейна вода част от кв. Чепино гр. Велинград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама