Връчиха „Наградите на Шумен” за изкуство и култура

14:27, 11 май 17 25 795 Шрифт:
Автор:

Тържествен ритуал по издигане на знамената се състоя пред сградата на община Шумен. На церемонията по повод Деня на Шумен – 11 май присъстваха общинари, народни представители, делегации от унгарския град Дебрецен и от Браила, Румъния - както и представители на основните вероизповедания, в лицето на районния мюфтия на Шумен Месут Мехмедов и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който дойде с известно закъснение, но не пропусна да поздрави събралите се граждани и гости.

 

„За мен е чест да бъда днес сред вас в този емблематичен ден след Възкресение Христово, в празника на светите апостоли Кирил и Методий – учители славянски. Няма човек, който да не си спомня с умиление за тези два свещени образа”, заяви той.

Под звуците на химна на страната, националния трибагреник издигна Християн Тотев от СК „Шуменска крепост”, който е двукратен световен и трикратен европейски шампион по муай-тай.

 

Любомира Николова, която е световен и европейски шампион по карате от СК „Киокушин” издигна знамето на ЕС.

 

Честта да „изстреля” нагоре флага на Шумен се падна на Красимир Савов, който е хореограф и преди време бе обявен за почетен гражданин.

 

Веднага след церемонията започна тържествената сесия на Общински съвет – Шумен, по време на която бяха връчени „Наградите на Шумен” за изкуство и култура.

Кметът Любомир Христов честити 11 май на всички присъстващи в залата, на всички жители на Шумен и изтъкна, че първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий се е провело преди повече от 200 години, точно в нашия град, и не случайно датата е избрана за Ден на Шумен.

 

„Празникът не е просто повод да отбележим поредната годишнина. Той е дълбоко лично преживяване, защото градът е част от мен, от вас, от всички, които живеем на това място. През тази година и половина, откакто съм кмет на Шумен, все по-често се връщам назад в спомените за дома на родителите ми, улиците, съседите, училището, приятелите. Познавам всеки кът, всяка улица и всеки камък в този град, защото той е част от мен. Е, родната ми къща вече я няма. И улиците вече не са същите. Променени са навиците ни, ценностите ни. Но това, което никога няма да изчезне, е споменът за тях и чувството за принадлежност. Виждам ги и в лицата на хората, които срещам. Сигурен съм, че много шуменци преживяват същото днес. Това означава, че не сме загубили тази част от себе си. Градът живее в нас и ние сме част от него. Нека да предадем тези спомени и тази любов на децата си. Защото градът – това са хората, които са живели, живеят и ще живеят тук”, каза още той.

Поздравления от трибуната отправиха много общински съветници и новоназначения областен управител Стефан Желев.

Кметът и председателя на Общинския съвет проф. Беджев връчиха наградите на отличените в различни области на изкуството и културата.

Колективната награда в раздел „Дейци на културата и дарители“ грабна Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“, заради активно участие и принос в осъществяването честването на 100-годишнината от рождението на бележития шуменски поет и драматург Иван Пейчев. Индивидуалната награда се присъжда на Деница Узунова – старши учител, главен художествен ръководител и диригент на Детски хор „Бодра песен“ за организацията и провеждането на Панорама на българското хорово изкуство, посветена на 85-годишнината от рождението на проф. Венета Вичева. Индивидуалната награда в раздел „Литература“ тази година грабна Мартин Спасов за книгата му „Костилки от спомени“.

В този раздел колективната награда е за Авторския колектив на антологията „За Шумен II“. Книгата включва белетристични произведения на 12 автори от Шумен, живели и творили тук и представя едни от най-интересните профили на съвременното лице на младата българска белетристика.

В раздел „Театър“ Индивидуалната награда е за Добрина Добрева – куклената актриса от ДКТ „В. Друмев“, чийто професионален път включва над 200 роли, за нейната преподавателска работа и постановъчна дейност.

Екипът на авторския вербатим спектакъл „Оттука започва България“една безценна театрална картина, която със своята многоликост изгражда образа на съвременния Шумен, обединявайки минало, настояще и бъдеще в един момент, в една повратна точка.

Танцов състав „Дивдядово“ към НЧ „Асен Златаров“, кв. Дивдядово тази година получава колективната награда в раздел „Танц“ за 50 години от създаването. В раздел „Танц“ тази година журито реши да има две индивидуални награди. И те са за две дами, преподаватели по балет, които творят заедно Светла Денчева и Юлия Николова – за хореографията и постановката на танците и подготовката на учениците при реализацията на концерта „Зимна феерия“, проведен съвместно със Симфониета-Шумен.

Арх. Красимир Генов е носителят на наградата в раздел „Архитектура“ за два свои обекта – реконструкция с надстройка на хотел „Грийн Палас“ и обществена сграда.

В раздел „Изобразително изкуство“ за скулптурните творби „Св. Св. Кирил и Методий“ – фигурална композиция, „Цар Борис I“ – фигурална композиция и „Стойчо Мирчев“ – бюст индивидуалната награда получава художника-скулптор Бехчет Данаджъ.

Още един шуменски художник получава индивидуална награда в Раздела „Приложни изкуства“ – Радослав Ценов за архитектурно-скулптурна композиция – входен знак във Велики Преслав, художествено-пространствени структури и графичен дизайн на шуменски фирми.

С най-високото почетно звание „Почетен гражданин на град Шумен“ бяха удостоени Антонин Горчев и Добрин Панайотов.

 

Антонин Горчев е неразривно свързан с града ни. Той е автор на шест стихосбирки. Негови стихове са преведени на седем езика. Носител е на редица престижни награди. Председател на Дружеството на писателите в Шумен. Един от авторите на алманах „Златоструй“. Антонин Горчев създава и дарява на Шумен текста на химна на град Шумен „Оттука започва България“.

 

Добрин Панайотов е създател и първи главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Шумен“. Роденият в Шумен музикант живее в Германия от 1990 г. В неговото музикално училище в Манхайм се обучават много шуменски деца. Там той е основал българска православна църковна община, която помага на шуменци, които се лекуват от тежки заболявания в Германия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама