Будапеща отмени правилника на ЕС за проверка по шенгенските си граници

14:49, 11 май 17 / Свят 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Унгарското правителство временно отмени правилника на ЕС за системен контрол на пътниците по шенгенските си граници и я замени с целеви контрол. Това съобщи БГНЕС.

Причините за многочасовите задръствания на граничните пунктове. „Понеже нова система за проверка на пътниците предизвиква няколкочасово чакане за преминаване на границата, а и защото през лятото този начин на работа ще предизвика още по-големи задръствания, унгарското правителство смята да отмени правилника“, заяви държавният секретар Карол Контрат, цитиран от местни и сръбски медии.

Вместо масови проверки на пътниците се въвеждат целеви проверки, при които на контрол се подлагат лица, избрани от граничните служби. Контар добави, че вместо „малтретиране на гражданите на ЕС“, Брюксел трябва да се занимава със спиране на нелегалната миграция и нови методи за откриване на терористите, посочи държавният секретар.

Правилникът на ЕС за постоянен контрол на пътните, въведени април миналата година, предвижда подробно да се проверяват документите на всичките граждани на ЕС при влизане или излизане от общността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама