Нишани в Прищина: Албанският национален въпрос е свещен!

17:26, 11 май 17 / Свят 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Албанският национален въпрос е нещо свещено, независимо от това къде живеят - в Албания, Косово, Македония, Черна гора, Прешево или в диаспора, информира БГНЕС.

Това каза албанският президент Буяр Нишани по време на визитата си в Косово. "Става въпрос за свещен въпрос, защото той е свързан със събития от преди 1000 години, за съхранението на националната идентичност на албанците. Нашето днешно поколение, която е наследник на предците ни, има много важна роля за подобряването на икономическия просперитет на двете държави - Косово и Албания", каза Нишани след разговора с президента на Косово Хашим Тачи.

"Днес във вътрешноалбанските комуникации разменяме стоки, хора и идеи, както и абсолютното културно обединение. Но нашата ориентация е в посока на албанския национален въпрос", подчерта Нишани, който получи орден от Тачи.

"Албанците никога в миналото и историята не са били толкова единни, както днес и благодарение на комуникацията толкова близки, защото имат обща евроатлантическа ориентация, независимо от това къде живеят в региона...Албанските политици и партии от региона трябва да имат една и съща цел, независимо къде живеят - европейска Албания, европейско Косово, европейска Македония. Албанците трябва да действат в духа на мира и стабилността", каза от своя страна Хашим Тачи.

"В момента за "Велика Албания" най-много говорят белградските медии и официалните лица в Белград "Велика Албания" се споменава в Белград, а не в Тирана или Прищина. Те говорят за това, за да обвинят албанците, за да оправдаят дестабилизацията, дали в Хърватия, Република Сръбска, Черна гора, в Северно Косово...Тук става въпрос за белградската пропаганда, защото тя говори за "Велика Албания", за да оправдае дестабилизиращата си роля на Западните Балкани", каза още Тачи и подчерта: Косовските албанци страдаха един век от сръбското насилие и нямаха възможност за създаването на собствени политически партии и собствен политически живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама