Варненска фирма и университет удрят рамо на Девня за професионалните паралелки

20:11, 11 май 17 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Елдоминвест“ и Техническият университет във Варна са заявили желание да се включат в инициативата на Община Девня за профилиране на гимназиалното обучение в СУ „Васил Левски“. Това стана ясно по време на презентация на новите професионални паралелки пред ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Повеляново“, което днес отбеляза патронния си празник с тържествен концерт.

Кметът на Община Девня Свилен Шитов, служители на „Агрополихим“, „Девня Цимент“, „Солвей Соди“, както и училищното ръководство на СУ „Васил Левски“, представиха пред кандидат-гимназисти новите две специалности – „Автоматизация на непрекъснати производства“ и „Електрообзавеждане на производството“, по които ще бъде обявен прием след VII и VIII клас за учебната 2017/2018 г..

Тийнейджърите получиха брошури с информация за начина, по който могат да кандидатстват, специалните дисциплини, които ще изучават, и социалните пакети, които ще им осигурят представителите на бизнеса. Сред тях са безплатен транспорт, безплатен обяд, безплатни учебници, специални стипендии за най-добрите ученици и др. Безспорно най-големият плюс за успешно завършилите ще бъде гарантираната трудова заетост като висококвалифицирани специалисти в предприятията, които партнират на инициативата на Община Девня.

Искам децата на Девня да останат тук, да имат хубава и добре платена работа, за да спрем обезлюдяването на общината“, заяви пред учениците кметът Свилен Шитов. Заместник-директорката на СУ „Васил Левски“ Миглена Радкова заяви, че всички кандидат-гимназисти, които се запишат за обучение в новите професионални паралелки, ще получат като подарък от училището по един таблет.

Новите две специалности в СУ „Васил Левски“, които са уникални за Варненска област, нямат да бъдат единствената, но сигурната възможност за реализация на учениците. По време на учебната си практика бъдещите гимназисти ще използват не само техническата база на училището и заводите, но и лабораторията по роботика на Техническияуниверситет във Варна. Наред със специалните предмети и практиката те ще изучават интензивно английски език, което ще им даде допълнителни шансове за реализация в целия свят.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама