Ердоган: ЕС трябва да вземе решение за членството на Турция

19:20, 24 май 17 / Свят 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Европейският съюз трябваше да реши дали иска Турция да бъде член на блока. Предаде БГНЕС.

Говорейки пред репортери, преди да отпътува за белгийската столица, където утре ще се проведе среща на върха на НАТО, той каза, че Анкара няма да се превърне в "просяк", за да получи членство.

Напрежението между Анкара и Брюксел се засили покрай референдума от 16 април за разширяване на правомощията на Ердоган, поставяйки въпроси за бъдещето на кандидатурата за членство в общността.

Ердоган ще се срещне в четвъртък с председателя на Европейсия съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Анализаторите гледат на тази среща като големия шанс за спасяване на евентуалното присъединяване на Анкара към Брюксел.

"ЕС няма право да гледа на Турция като на просяк и ние ще покажем това. Какво все още чакате след 54 години?“, каза той, изразявайки неудовлетворението на Анкара от продължителността на процеса на членство.

"Знам, че те ни чакат да се оттеглим (кандидатурата за членство), но те трябва да решат“, добави президентът.

В подготовката за референдума, който тясно спечели, Ердоган заговори за връщане на смъртното наказание в Турция, което автоматично ще прекрати кандидатурата за членство в ЕС. В неделя обаче, след като оглави управляващата партия в южната ни съседка, той не спомена нищо за смъртното наказание и потвърди амбицията на Анкара да се присъедини към ЕС.

Повечето държави от блока, водени от Германия, се противопоставят на замразяването на присъединителните преговори с Турция, но Австрия решително подкрепи прекратяването на процеса на членство. Това накара Турция да наложи вето на цялото сътрудничество на НАТО с неутрална Австрия.

"Ако блокираш, си блокиран. Това е много просто", каза държавният глава.

Междувременно Германия предупреди, че може да премести военния персонал, разположен в базата „Инджирлик“ близо до Сирия, на друго място, вероятно в Йордания.

Очаква се Ердоган и германският канцлер Ангела Меркел да говорят лично утре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама