Д-р Васил Куртев е предложен за Почетен гражданин на Каварна

08:58, 25 май 17 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предложение за удостояване на 80-годишния ветроходец д-р Васил Куртев, който се завърна от околосветско плаване, е внесено в Общинския съвет, съобщи кметът на Каварна Нина Ставрева. То е от инициативен комитет, който от година подготвя различни прояви във връзка със завръщането на мореплавателя. Предстои да бъде разгледано като първа точка от дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет на 30 май.

На 29 май в Каварна се организира среща-разговор с д-р Васил Куртев. Тя ще се проведе от 11 часа в залата на общинска администрация, съобщиха от Община Каварна. Оттам канят всички желаещи да се насладят на историята за далечни презокеански плавания. Те ще могат да му задават въпроси.

Пътуването, при което стоматологът измина 26 000 морски мили, започна на 5 август 2015 г. и завърши преди седмица.

"Имах мечта и я изпълних, аз съм щастлив човек", бяха първите думи на Куртев, изречени, след като привърза лодката си на кея на Морската гара.
Морският вълк разказа, че по време на плаването е имало доста трудни моменти. Автопилотът му се повредил по средата на Атлантическия океан. На други места срещал проблеми с платната, а двигателят му отказвал на няколко пъти.

Д-р Васил Куртев изработил сам 11-метровата си яхта, с помощта на брат си Неделчо. Сам поема и разходите за пътешествието.
Куртев е носител на три награди "Златен глобус" на фондация "Кор Кароли". По време на настоящото плаване той посреща 80-ия си юбилей в Индийския океан. Така се превръща в най-възрастния българин, обиколил света сам с яхта.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама