Изследват безплатно активни и пасивни пушачи

09:02, 31 май 17 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Скринингова кампания за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта провежда днес Регионалната здравна инспекция във Варна. Поводът е традиционният Световен ден без тютюнев дим, който се отбелязва всяка година по инициатива на Световната здравна организация. Тази година темата му е „Тютюнът – заплаха за развитието“.

Кампанията ще обхване както активни, така и пасивни пушачи. Изследванията ще се провеждат от 10 до 12 ч. в кафе-бар „For Family” (лятно кино „Тракия“). Там ще се извършват и безплатни консултации за отказване от тютюнопушенето и ще се раздават здравнообразователни материали, съобщиха от РЗИ.

С рисковете от тютюнопушенето по-късно през деня ще бъдат запознати деветокласниците от Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“.

Според Световната здравна организация глобалната епидемия от тютюнопушене годишно води до смъртта на около 6 милиона души. От тях над 600 000 души са непушачи, които умират от излагане на вторичен тютюнев дим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама