Македонският парламент продължава днес заседанието си за избор на ново правителство

09:48, 31 май 17 / Свят 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес по обед македонският парламент трябва да продължи заседанието си за избор на ново правителство, което беше започнато вчера. Крайният срок за решение на депутатите е днес до полунощ, като за да бъде избран предложеният от лидера на Социалдемократическата партия (СДСМ) Зоран Заев кабинет са необходими гласовете на 61 министри в 120-членния парламент. Това предаде БГНЕС.

Във вчерашното си обръщение към народните представители Заев заяви, че новата власт ще се фокусира върху няколко основни теми – икономика, стабилни професионални институции, справедливост за всички, както и пълна интеграция на страната в ЕС и НАТО.

„Аз ще обединявам, няма да разделям. Ща свързвам, няма да разделям“, каза лидерът на СДСМ и предупреди министрите си с думите: „Не очаквайте от мен аз да бъда министър вместо вас. Министрите трябва да дават решения на премиера, а не да го питат“.

Кандидатът за министър-председател обеща нулева толерантност към корупцията и престъпността.

Освен СДСМ в правителството се очаква да влязат още Демократическият съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети и Албанският алианс на Зиядин Села. Те ще разполагат общи с 62 депутати. В последния момент Движението "Беса" на Билал Касами реши да не бъде част от новата коалиция.

В новия кабинет се очаква да има 15 министерски места и 6-ма министри без ресор.

СДСМ ще участва със следните министри Радмила Шекеринска (Отбрана) Оливер Спасовски (МВР), Драган Тевдовски (Финанси), Никола Димитров (МВнР), Рената Десковска (Образование), Любчо Николовски (Земеделие), Мила Царовска (Труд и социална политика), Роберт Алагйозовски (Култура), Дамян Манчевски (Администрация и цифрово общество), Горан Сугаревски (Транспорт), Кочо Ангюшев ще бъде вицепремиер отговарящ за икономическите въпроси.

Едмонд Адеми, Роберт Поповски, Аднан Кяхил, Самка Ибраимовски, Зоран Шапурич и Зорица Апостоловска ще бъдат министри без ресор. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама