Кметът на Девня: Не превръщайте децата си в бежанци!

12:31, 31 май 17 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Вземете правилното решение за вашите деца и не ги превръщайте в бежанци!" С този съвет се обърна кметът на Девня Свилен Шитов към родители на кандидат-гимназисти по време на заключителния етап от информационната кампания за новите специалности в СУ "Васил Левски" – "Електрообзавеждане на производството" и "Автоматизация на непрекъснати производства", по които училището обявява прием след завършено основно образование в VII и VIII клас.

В презентацията активно се включиха представители на "Агрополихим", "Солвей Соди", "Девня Цимент" и най-новия партньор в инициативата – "Елдоминвест", както и ръководството на училището. На срещата присъстваха и родители на деца от съседни общини.

Хората са убедени, че децата им трябва да се запишат в новите професионални паралелки, защото те гарантират квалифицирана заетост, високи доходи и възможност за реализация в цял свят. Отделно от това бизнесът осигурява за бъдещите гимназисти атрактивен социален пакет, който включва безплатни учебници и пособия, безплатен транспорт до училището и обратно, безплатен обяд и специални финансови бонуси за най-добрите ученици. Пред родители, ученици и представители на бизнеса кметът Свилен Шитов изтъкна положителния демографски ефект, който ще даде профилираното обучение в СУ "Васил Левски" за общината. Той подчерта, че този модел вече функционира успешно в Пловдив, където професионалната гимназия по електротехника и електроника обучава кадри за нуждите на местната индустриална зона.

Свилен Шитов припомни на родителите, че един от най-често задаваните въпроси по време на избори е защо за девненци няма работа в заводите и посочи липсата на специално образование като ключов фактор за това. Родителите участваха и в анкетно проучване на общината дали одобряват идеята учениците от новите професионални паралелки да носят униформи. Повечето анкетирани дадоха положителен отговор.

Представителите на индустриалния бизнес запознаха аудиторията със спецификата на производствения процес и с комбинираната методика, по която ще бъдат обучавани учениците. Те им показаха как ще бъдат оборудвани бъдещите учебни лаборатории, пуснаха им мултимедийни филмчета за автоматизацията и за лабораторията по роботика на Техническия университет във Варна, където ще премине част от обучението на бъдещите гимназисти. Тези от тях, които през настоящата учебна година ще завършат основното си образование в VII клас, ще могат да подават документи в СУ "Васил Левски" за прием по специалността "Автоматизация на непрекъснати производства", която е подходяща и за жени. За целта се предвижда да бъде разкрита една паралелка с 26 свободни места. Още една професионална паралелка със същия брой вакантни места ще бъде сформирана и за кандидат-гимназистите след VIII клас, като тя ще бъде разделена на две професионални направления. 13 ученици ще се профилират по специалността "Електрообзавеждане на производството", а другите 13 – "Автоматизация на непрекъснати производства".

По време на срещата от училищното ръководство разясниха на родителите какви са особеностите и етапите на кандидатстване след завършено основно образование в VII и VIII клас. Заместник-директорът Миглена Радкова подчерта, че конкурентната гимназия в Белослав предлага само една специалност, която подготвя кадри за нуждите на конкретен завод и така нейните възпитаници са лишени от право на избор. За разлика от тях завършилите в СУ "Васил Левски" ще могат да се реализират не само в химическата промишленост и не само в град Девня.  Професионалната гимназия в Белослав е стигнала дотам, че нейни емисари обикалят къщите на хората от врата на врата и "зарибяват" кандидат-гимназисти с безплатни таблети – само и само да си запълнят бройките. Резултатите, които възпитаниците на белославската гимназия показват на държавните зрелостни изпити, свидетелстват, че там се води фиктивен учебен процес, коментираха от ръководството на СУ "Васил Левски" в Девня. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама