Вучич положи клетва като президент на Сърбия

14:02, 31 май 17 / Свят 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Досегашният премиер Александър Вучич положи клетва пред сръбската Скупщина /парламент - бел.ред./ като нов държавен глава на страната, предаде БГНЕС.

"Нямам никакви съмнения относно това, което трябва да направя за Сърбия и нейните граждани - трябва да дам буквално всичко от себе си", каза Вучич, след като се закле като президент.

Той заема поста на Томислав Николич, който също както и самият Вучич е от Сръбската прогресивна партия. И двамата са бивши членове и близки съратници на лидера на Радикалната партия Воислав Шешел. Церемонията по встъпването в длъжност на новия президент се предава пряко по държавната телевизия.

Вучич положи клетва, поставил ръка върху копие от най-стария сръбски писмен паметник – Мирославовото евангелие от XII век, и върху Конституцията на страната.

Евангелието се пази в националния музей в Белград, а през 2005 ЮНЕСКО го включи в регистъра „Световна памет”.

На церемонията присъстваха още президентът на Република Сръбска в Босна и Херцеговина Милорад Додик, лидери на политически партии, представители на Словения, Унгария, Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина, Гърция и Австрия, посланици.

Пред сградата на Скупщината се събраха няколко хиляди души, които аплодираха новия президент.

Александър Вучич бе избран за президент на страната след изборите на 2 април тази година. По официални данни на Републиканската избирателна комисия той победи още на първия тур с резултат от 55,08%. Втори остана бившият омбудсман Саша Янкович с 16,36%.

Мандатът на сръбския президент е 5 години, този пост не може да се заема повече от два пъти. Държавният глава има предимно представителни функции. Той също така предлага на парламента кандидата за премиер, има право да подписва закони и да им налага вето, назначава и отзовава посланици, помилва и връчва държавни награди. Президентът е върховен главнокомандващ на сръбската армия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама