Многото лица на новия президент Вучич – от краен националист до проевропейски либерал

14:38, 31 май 17 / Свят 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият сръбски премиер Александър Вучич днес положи клетва като президент, след като бе избран на поста през април тази година, предаде БГНЕС. Той наследи длъжността от Томислав Николич, който също както и самия него е член на Сръбската прогресивна партия. И двамата са бивши членове и близки съратници на лидера на Радикалната партия Воислав Шешел.

Вучич даде клетва, положил ръка върху копие от най-стария сръбски писмен паметник – Мирославовото евангелие от 12 век, и върху Конституцията на страната. Освен сръбския политически елит, на церемонията присъстваха още президентът на Република Сръбска в Босна и Херцеговина Милорад Додик, представители на Словения, Унгария, Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина, Гърция и Австрия, редица посланици. Тълпа от поддръжници имаше и пред сградата на президентството.

Мандатът на сръбския държавен глава е 5 години, като този пост не може да се заема повече от два пъти. Президентът в Сърбия има предимно представителни функции, които също така включват предлагане в парламента на кандидата за премиер, подписване на закони, налагане на вето, назначаване и отзоваване на посланици, помилване на затворници и връчване на държавни награди. Той също така е и върховен главнокомандващ на сръбската армия.

По време на своята политическа кариера Вучич претърпява забележителна политическа трансформация – от краен националист до проевропейски либерал.

По време на балканските войни през 90-те години на миналия век, когато беше близък съюзник на диктатора Слободан Милошевич, му беше забранено да влиза в ЕС, а сега високият 47-годишен политик е начело на усилията на Сърбия да се присъедини към общността след драматично откъсване от национализма.

Вучич, който през 2009 г. участва в сръбското издание на хитовото телевизионно шоу „Танцувай със звездите”, като държавен глава трябва също толкова пъргаво да поддържа отношения с ЕС от една страна, и с традиционния съюзник Русия, от друга.

За близките отношения с Москва говори и фактът, че Сърбия беше една от малкото държави с аспирации за членство в ЕС, която отказа да се присъедини към санкциите на блока срещу Русия заради кризата в Украйна. В тази връзка Вучич заяви на руския президент Владимир Путин, че Сърбия „демонстрира приятелството си в трудни моменти”.

„Сърбия върви напред. Не крием интересите си, не лъжем никого, държим на думата си и знаем какво искаме”, каза Вучич.

По професия адвокат, Вучич се присъединява към Сръбската радикална партия (СРП) през 1993 г. и скоро става част от висшите й кръгове, проправяйки си път с особено яростни речи.

Острата му реторика личи и в изказванията му по време на войната в Босна между 1992 г. и 1995 г., когато той пламенно защитава действията на етническите сърби. „Ако убиете един сърбин, ние ще убием 100 мюсюлмани”, заяви Вучич през 1995 г., само дни след клането в Сребреница, където босненски сърби убиваха 8000 мъже и момчета мюсюлмани.

През 1998 г. е назначен за министър на информацията от тогавашния президент Милошевич, познат с прозвища като „касапина на Балканите”. Милошевич впоследствие умира в ареста на Международния трибунал за бивша Югославия в Хага докато очаква присъдата си по обвинения във военни престъпления.

По отношение на друг участник в кървавия балкански конфликт – ген. Ратко Младич, Вучич заяви през 2007 г., че домът му винаги ще е „сигурно място“ за бившия военен ръководител на босненските сърби, който по това време е издирван от международното правосъдие.

Критиците на Вучич го смятат за авторитарен лидер, който не успява да изпълни обещанията си за реформи и борба с корупцията, като вместо това ограничава медийната свобода и централизира властта.

През 2008 г. той изненада всички с решението си да се отцепил от Сръбската радикална партия и да създаде десноцентристката Прогресивна партия заедно с досегашния президент Томислав Николич, застъпвайки се за сътрудничество със Запада.

Политически успех Вучич постига с избирането си за вицепремиер след победата на неговата Прогресивна партия на изборите през 2012 г.

„Не крия, че се промених… Горд съм с това”, казва по този повод Вучич в интервю за АФП в края на 2012 година.

Две години по-късно той зае и поста на министър-председател, спечелвайки си широка подкрепа с популистката си риторика.

Въпреки „промяната“ си обществеността не е готова бързо да забрави миналото му. Въпреки че описва клането в Сребреница като „ужасно престъпление“, на церемонията по случай 20-та годишнина от тежките събития Вучич беше изгонен от събралата се там тълпа, която дори го замеря с камъни.

Вучич настоява и за подобряване на отношенията с отцепилата се държава Косово – ключово изискване за европейското членство и на двете страни. Той спечели аплодисменти и за състраданието, с което се отнесе към преминаващите през страната бежанци по време на миграционната криза.

В момента президентът работи върху образа си на единствения човек, който може да привлече чуждестранни инвестиции и да осъществи икономическите реформи, за които ЕС и Международният валутен фонд (МВФ) така настояват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама