Концерт на ансамбъл „Тракия“ в Пловдив

07:00, 05 юни 17 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес от 20.00 часа, на сцената на Античен театър Пловдив, обичаният и популярен у нас и в чужбина Фолклорен ансамбъл „Тракия“ ще зарадва своите почитатели и любителите на българския фолклор с концерт – спектакъл „Фолклорни легенди“.

Концертът е посветен на 95 години от рождението на проф. Кирил Дженев – хореограф и основател на ансамбъла, 75 години от рождението на доц. Стефан Мутафчиев – композитор и първи диригент на хора и на 65 години от рождението на Цветан Цветков – инструменталист, композитор и дългогодишен диригент на оркестъра към ансамбъла.

Възстановени са техни емблематични произведения, останали в съкровищницата на сценичното фолклорно изкуство: „Пирински пролетни игри”, „Крайдунавска приказка”, „Севдим Кальо”, „Брала мома ружа цвете”, „Ирино, Иринчице” и др.

Вече 39 години “Тракия” е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени  на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографс-ки области.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама