Руски военни инспектори летят над България от Бургас

02:04, 05 юни 17 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руски наблюдателен самолет ще лети в българското въздушно пространство между 5 и 9 юни, съобщи временно изпълняващият длъжността началник на руския Център за намаляване на ядрената заплаха Руслан Шишин.

"В рамките на реализацията на международния Договор за открито небе Руската федерация планира да извърши наблюдателен полет с руския самолет за наблюдение Ан-30Б над територията на република България... Наблюдателният полет ще се изпълнява във времето от 5 до 9 юни 2017 година от летището по "Открито небе" Бургас и с максимална дължина до 660 км", каза той, цитиран от РИА-Новости.

Това е 20-ти наблюдателен полет на Русия над територия на държава участничка в Договора за 2017 година.

В съобщението от българското Министерство на отбраната от 4 юни се казваше, че Руската федерация ще проведе наблюдателна мисия над територията на България от 5 юни до 9 юни 2017 г. в изпълнение на Договора за установяване на режима „Открито небе“. Групата за наблюдение от Русия ще бъде съпроводена от експерти по контрола на въоръженията от дирекция „Стратегическо планиране“ и специалисти по прилагане на договора „Открито небе“ от Командването на Военновъздушните сили.

Дейността ще включва полет с руски самолет за наблюдение Ан–30 Б по предварително съгласуван маршрут със заснемане от въздуха на определени участъци от територията на страната. По време на полета действията на руския екипаж ще бъдат контролирани от български експерти на борда на самолета.

Апаратурата на борда на тези самолети е сертифицирана по договорени международни стандарти и не може да се използва за скрито наблюдение, невключено в рамките на договореностите.

Като правило полетите на Русия и страните от НАТО се провеждат на взаимна основа.

Договорът за въвеждане на режим "открито небе" е подписан през 1992 година. В него участват 34 държави. Наблюдателните полети се осъществяват над териториите на Русия, САЩ, Канада и европейските страни. Основните задачи на "Открито небе" са развитие на прозрачността, съдействие на наблюдението, на изпълнението на договореностите в областта на контрола над оръжията, разширяване на възможностите за предотвратяване на кризисни ситуации в рамките на ОССЕ и други международни организации.

Виенският документ е приет от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа през ноември 2011 година и предвижда инспекции на определени райони, съединения и военни части с цел контрол върху военна дейност. Според документа може да се извършат не повече от три проверки в която и да е държава ежегодно.

Договорът за установяване на режима „Открито небе” (ДОН) е открит за подписване на 24 март 1992 г . в Хелзинки. Той влиза в сила от 01 януари 2002 г., след ратифициране от всички страни по него. Република България подписва договора на 24 март 1992 г. и го ратифицира на 15 април 1994 г.

Договорът за установяване на режима „Открито небе” е специфичен елемент в набора от мерки и договорености в областта на контрола на въоръженията. За да бъде подпомагано изпълнението на ангажиментите на страните по Договора за установяване на режима „Открито небе”, е създадена Консултативната комисия по „Открито небе“ в ОССЕ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама