Над 40 сорта зърнено-житни култури ще представи Добруджанският земеделски институт

08:10, 05 юни 17 25 511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 40 сорта зърнено-житни култури, създадени и отглеждани в опитните полета и производствените участъци на Добруджански земеделски институт край Генерал Тошево ще бъдат представени в Открит ден на 8 юни.

На присъстващите фермери и учени ще бъде предоставена възможност да разгледат на място развитието на посеви от сортове обикновена и твърда пшеница, тритикале и ечемик, семена от които ще бъдат предлагани на земеделските производители за есенната сеитбена кампания на 2017 г.

Сред тях са сортовете обикновена пшеница Кристи, Драгана, Калина, Лазарка, Ками, Мерилин, твърда пшеница Мирела и Северина, тритикале Акорд и Колорит, пивоварен ечемик Ахат и фуражен ечемик Тангра. Участниците ще имат възможност да разгледат и демонстрационни парцелки, засети с пет сорта полски фасул, четири от които – Устрем, Блян, Вежен и Скития - са с изправен храст, което ги прави подходящи за директно механизирано прибиране.

На 8 юни за поредна година Денят на отворените врати ще привлече фермери, бизнес-партньори и учени от цялата страна, които ще се обединят около идеята за подкрепа на създаването и производството на висококачествени и високодобивни български сортове зърнено-житни култури – гаранция за сигурност в родното земеделие. Специалисти от института ще предоставят информация по конкретни въпроси, свързани с основните предимства и технологията на отглеждане на предлаганите сортове. Програмата предвижда дискусия по проблемите на съвременното земеделие и делови контакти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама