От началото на годината са задържани 52-ма каналджии

08:58, 05 юни 17 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От началото на годината българските служби за сигурност са задържали 52-ма каналджии на нелегални мигранти.

Това съобщи директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков пред бТВ, цитирана от БГНЕС. Той уточни, че за същия период е имало "2054 опита за преминаване на границата ни".

Миналата година за същия период за 2016 г. е имало 19 147 опита за преминаване на границата, а тези, които са преминали и са задържани, са по-малко от 400, каза директорът на "Гранична полиция". "Нашата цел е да противодействие на каналджийската дейност. Ако го задържим на самата граница, трудно бихме могли да стигнем до организаторите на канала. Ако ги предотвратим, това е временно прекъсване на тази нишка", каза гл. комисар Кичиков. По думите му те стигат до организаторите, но въпросът е да съберат достатъчно годни доказателства, за да им бъде повдигнато съответното обвинение.

Според системата, с която работят организаторите, заплащането за превоза е, ако бъдат придвижени от начална до крайна точка, там закъдето са си платили. Финалната точка обикновено е страна от Западна Европа. В някои случаи сумата варира до няколко хиляди евро на човек, за да може да премине през българска територия и да продължи през Западна Европа. Дават се едни огромни суми, за да бъде извършено това движение, коментира гл. комисар Кичиков.

Катастрофиралите вчера мигранти са преминали през зелена граница, те категорично не са преминали с буса през българската граница. Това каза в предаването „Тази сутрин” директорът на „Гранична полиция” Светлан Кичиков. Това е станало на място, където все още предстои да бъдат изградени системите за по-добро наблюдение, инженерно-възпрепятстващото съоръжение, обясни директорът.

Кичиков заяви, че има и други райони, където изграденото възпрепятстващо съоръжение е единично, а не двойно, както е било по първоначалните проекти. За финансирането на променените проекти той обаче препрати въпроса към областните управители, които отговаряли „за изчисляването на парите“.

Директорът на ГДГП обясни и процедурата, по която се решава как да бъде изграждана оградата по границата. „ Как става – има решение на Министерски съвет, МВР изготвя примерно задание, което се задава на Областните управители, които трябва да изготвят проект. След това ни предоставят на нас проекта – да го одобрим. Ние пари не одобряваме. Първоначалното задание е било оградата да бъде двойна, след което се е наложило да бъде коригирано самото задание, поради това, че средствата трябвало да бъдат намалени“ каза Кичиков. Той повтори, че това става при областните управители. „Там, където има тежък терен, ние сме се съгласили да има едноредово инженерно съоръжение“ каза още той. Според него миналата седмица е имало подадени сигнали и предотвратени случаи на нелегално преминаване на границата – включително на хора, режещи съоръжението. „Имаме групи от по 15-20 човека. Правим постоянни проверки. Той призна, че има и служители, които са замесени в схемите за нелегалните мигранти“, каза още той. Кичиков обясни, че има и замесени служители на властта в схемите на каналджиите . „В МВР има служба, която следи корупционните практики“, подчерта той в обяснение, че се вземат мерки за борба срещу корупционни практики.

На въпрос кога ще бъде завършена оградата, директорът на ГДГП каза, че „след разговор с областния управител на Бургас е разбрал, че там ще приключат към средата на месеца. „Затова, че участъкът в област Хасково, където теренът е каменист, и се наложило допълнителни действия – там ще бъде приключено към края на месеца, следващия месец“, заяви Кичиков. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама