Билборд с паметна плоча, „арестувана“ от кмета на Босилеград

10:41, 05 юни 17 / Свят 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гражданинът на Босилеград Димитър Димитров постави на балкона на къщата си билборд на паметната плоча с имената на българите, избити преди сто години от сърби при погрома срещу града. Това предаде БГНЕС. 

Причината за този своеобразен протест е, че кметът на града Владимир Захариев нареди плочата да бъде „арестувана“ от полицията, след като беше поставена до паметника на Васил Левски.

Припомняме, че Димитър по своя инициатива поръчва плочата в Кюстендил и я донася в Босилеград. В края на март от Демократичния съюз на българите внасят обръщение до кмета на Босилеград да посочи място, където да се постави паметната плоча на жертвите от клането преди 100 г. Чакат да им се посочи място. И досега. Тъй като градските власти умишлено не искат да отговорят и разтакават нещата.

На 24 май от КИЦ „Босилеград“ решават да поставят плочата до паметника на Васил Левски. На 25 май сутринта тя вече е изчезнала. Пред българи кметът „изразява учудване“ от случилото се и демонстрира липсата на каквато и да е информация по случая. Впоследствие обаче се оказва, че той е издал заповед до началника на полицията Новица Стоянов плочата да бъде „арестувана“.

Тъй като „арестът“ на паметната плоча показва откровените намерения на Владимир Захариев да я обрече на забвение, Димитър постави билборд с имената на жертвите на извършеното от сърби клане на къщата си.

Припомняме, че на 15 май вицепрезидентът на България Илияна Йотова беше в града по покана на Културно-информационния център „Босилеград“ и сдружение „ГЛАС“ за откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от опожаряването на Босилеград. В залата на КИЦ беше и паметната плоча, за която се чакаше решението на градските власти къде да бъде изложена на публично място. Кметът не се появи на събитието. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама