Важно е ние с какво можем да допринесем за оцеляването на ЕС и неговите ценности

11:01, 05 юни 17 / Политика 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Важно е ние с какво можем да допринесем за оцеляването на ЕС и неговите ценности. Това заяви бившият министър-председател на България Симеон Сакскобургготски, предаде БГНЕС.

Бившият премиер приветства участниците в дискусията „Европа отново на път”. В нея участват вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Бойко Борисов, председателят на НС на БСП Корнелия Нинова и др.

Тази година честваме 60 г. от подписването на Римските договори, които поставиха основите на свободата и демокрацията, които са ежедневна реалност, днес искаме тази реалност да бъде възможна и за поколенията след нас, заяви в приветствието си пред аудиторията Филиз Хюсменова, зам.-председател на групата на АЛДЕ в ЕП. Трябва да се обединим за приоритетите преди, по време и след Председателството си на ЕС, добави тя. Хюсменова благодари за разбирането на представителите на всички политически партии, от всички цветове, които заедно започват разговор за значимите теми на България. На днешното събитие присъстват всички премиери и външни министри досега на страната, политолози, анализатори, бивши и настоящи депутати, представители на НПО, медии и др. Сред подтемите: „Европа отново на път - 5-те сценария за бъдещето”, „Пътят напред - погледът на анализаторите”, „Ангажиментът на институциите - приоритетите и челите на България преди и по време на Председателството на Съвета на ЕС”.

Появата на този съюз направи Европа общност от хора с еднакви съдби, подчерта Симеон Сакскобургготски. Той цитира Доналд Туск: нищо в нашия свят не е дадено завинаги. И си спомни за времето, когато България влезе в общността. Според него много от демократичните ценности са вече реалност. Но сега предстои национално единение, усилие, за да постигнем целта в името на европейското ни бъдеще, каза той.

Днес старият континент е изправен пред три големи предизвикателства: младото поколение да се изправи пред по-тежки обстоятелства в сравнение с тези на родителите си, мигрантската криза и единството на Европа е поставено на карта. Европа или ще бъде обединена или изобщо няма да я бъде. Важно е ние с какво можем да допринесем за оцеляването на ЕС и неговите ценности. Аз истински вярвам в ЕС, няма да допуснем ЕС а се разпадне, а всички заедно да допринесем той да бъде, „Европа на път” е в нашите ръце, заключи Сакскобургготски. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама