Михаил Стоев участва в честването на 20 години от възстановяването на църквата в с. Лощиновка

12:12, 05 юни 17 25 597 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес в Украйна са тържествата във връзка с 20-годишния юбилей от възстановяването на първата църква в Бесарабия "Св. Троица", за чиято заслуга има и правителството на Република България. В тях участва и бившият зам.-областен управител и управител на „Екострой” инж. Михаил Стоев, който активно участва в начинанието, инициирано от бесарабския българин Иван Степанович Маринов – тогава председател на колхоза "Бесарабия" и инициатор на възстановяването на църквата.

Църквата в Лощиновка е изградена от първите изселници от България през 1841 г. Дълги години тя е била опора и будител на българското съзнание, патриотизъм и националност. През 1960 г. той е превърнат в склад за зърно. Тогава паднали и камбаните.
Възстановяването на православния български храм в селото, където сега живеят 1 800 - 2000 българи, е започнало през 1991 г. Пари са били осигурени най-вече от колхоза и от дарения на близо 72 000 българи от Измаилски район. Правителствата на Филип Димитров и на Жан Виденов отпускат средства, които са използвани за изработването на трите камбани за църквата. Същите като тези, които са били там миналия век. Храмът е тип ротонда. Единственият такъв у нас е църквата "Св. Георги" в София. Отвън е боядисан в небесносиньо, като повечето български църкви в Украйна. Отвътре е иконописан от български майстори, които живеят в Молдова.

Снимки: Личен архив

Вчера в Лощиновка  бе тържествено открита възпоменателна плоча на известния бесарабски българин Иван Степанов Маринов (1937 - 2012 ) за големия му принос и активна родолюбива дейност в развитието на родното му село Кайраклия ( Лощиновка).

На тържествата присъстваха Антон Киссе - Президент на асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната Рада, Николай Иванов - председател на българската община в Измаил "Св. София", българскаделегация, включваща кметове, бизнесмени и общественици от община Добричка, както и много гости от Измаилски регион, съобщи инж. Михаил Стоев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама